Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sluta röka för gott

Du fyrdubblar dina chanser att sluta röka med hjälp av medicinsk behandling och stöd från vårdpersonal.

Bli av med röklukt inomhus

Röklukt inomhus luktar inte bara illa, det är också farligt. Tjära och giftiga partiklar sätter sig i möbler, textilier och väggar och kan orsaka samma effekter som passiv rökning. Men med en ordentlig storstädning kan du bli fri från lukten och faran.

Tvätta alla tyger
Tunnare tyger och löstagbara textiler som sängkläder, gardiner, kläder och handdukarkan du tvätta i tvättmaskin. Tillsätt 1 deciliter ättika i tvättmedelsfacket tillsammans med ditt tvättmedel så går röklukten bort bättre. Mattor, soffor och fåtöljer kan rengöras med ångtvätt. Du kan också prova att massera in en blandning av vatten, lite tvättmedel och lite ättika. Du ska fukta tyget snarare än att blöta det. ”Skölj” efteråt genom att ta en ren trasa och massera in enbart vatten.  Känsliga material som handgjorda mattor eller ömtåliga kläder kan behövas lämnas in till en mattvätt eller kemtvätt.

Dammsug och våttorka ytor
Golv, väggar, tak, fönster och speglar behöver dammsugas eller dammas. Därefter våttorkar du dem med en blandning av ättika och vatten. Prova också att ställa in en skål med ättika i rummen. Om det är riktigt illa kan du behöva ta professionell hjälp för att sanera lägenheten.

Måla om
Det bästa sättet att få bort lukt och missfärgningar, även om det är ett större projekt, är att måla om. Börja med en luktborttagare eller ett medel som förhindrar lukter från att tränga igenom den nya målarfärgen innan du målar med den färg du vill ha. I färgbutiken kan de hjälpa dig med vilka produkter du behöver.

Njut av ditt rökfria hem
När du har städat bort all röklukt är det bara att njuta av ditt fräscha hem. Kanske vill du köpa några blommor eller doftljus för att göra det ännu mer stämningsfullt. Och efter allt ditt hårda arbete har du ännu större anledning att inte börja röka igen, du vill ju inte behöva göra om allt detta!