Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sluta röka för gott

Du fyrdubblar dina chanser att sluta röka med hjälp av medicinsk behandling och stöd från vårdpersonal.

Hjälp någon att sluta röka

Som anhörig vill du så klart stötta din partner eller vän i processen att sluta. Men det kan vara svårt att veta hur du ska göra.

För de som aldrig har rökt kan det vara svårt att verkligen förstå hur beroendeframkallande det är. Till och med före detta rökare glömmer ofta hur de fick kämpa för att sluta.

Det viktiga är att komma ihåg att tobak är en av de mest beroendeframkallande drogerna som finns. En rökares hjärna och kropp kräver ett ständigt stimuli av nikotin. Utan nikotin drabbas de snabbt av abstinensbesvär som oro, irritation och koncentrationssvårigheter. Även om de inte vill kommer det förmodligen gå ut över dig. Försök påminna dig om att de inte menar illa med det de gör.

 

Vad kan jag göra för att hjälpa?

Hjälp dem ta kontakt med vården. Inom vården är de experter på rökavvänjning och kan skräddarsy en behandling som passar din vän eller partner. Genom att ta hjälp av vården ökar sannolikheten att bli rökfri för gott.

Säg till dem att de klarar det, och påminn dem om hur duktiga de är: ”Du har klarat tre dagar, du klarar det här!” Uppmuntran och stöd är väldigt motiverande. Försök distrahera dem om du upplever att de håller på att falla för suget. Föreslå en promenad, ett biobesök eller något annat. Suget varar oftast bara i tre till fem minuter och om du kan förhindra dem från att tända en cigarett under den tiden är det troligt att suget försvinner. Varje cigarett som inte tänds är ett steg närmare att lyckas. Se fler tips för distraktion ersätta nöjet med rökning Håll koll på hur det går för dem och fira deras framgångar. De första tre dagarna är värst, medan nikotinet lämnar kroppen. De första tre veckorna är fortfarande tuffa, medan kroppen anpassar sig och begäret blir starkare. Efter en månad har de nått en riktig milstolpe som är värd att uppmärksamma. Kanske kan du boka in en middag på restaurang eller liknande för att fira? Berätta gärna om det i förväg, så att de har något som motiverar dem att vara rökfria tills dess.

Undvik detta

Säg inte att du vet vad de går igenom. Du kanske är före detta rökare själv, men att sluta röka är olika för alla, och vissa påverkas mer av abstinenssymtom än andra.

Göm inte deras cigaretter och tändare om de inte bett om det. Risken är att kombinationen röksug och irritation går ut över dig.

Hota dem inte med rökningens konsekvenser. De vet redan det. Försök vara positiv och uppmuntrande istället.

Anta inte att deras resa är klar bara för att de har klarat sex månader eller till och med ett år. Det är lätt för en före detta rökare att bli rökare igen. Fortsätt med uppmuntran och berätta hur glad du är över att de inte röker längre.

Se liknande